Turn around

Velling Andelsbutik har vendt driftsunderskud til driftsoverskud på bare et år.

For et år siden var Min Købmand i Velling faretruende tæt på lukning. Den daværende købmand, som var nummer tre inden for få år, valgte at gå fra den ene dag til den anden, banken truede med lukning, som følge af en overskreden kassekredit – og det var vel at mærke ikke første gang. Butikken havde ikke økonomi til indkøb af varer, så hylderne virkede tomme. Dele af den siddende bestyrelse trak sig. Kunderne var på vej væk.

Det var nemmest at smide håndklædet i ringen, men med mottoet Vi vil i Velling og med stor opbakning hos befolkningen og de frivillige omkring butikken, ville Vellingboerne endnu engang gøre et forsøg. For som der blev sagt på ekstraordinært bestyrelsesmøde, ”Købmanden er mere end blot købmand, det er samlingsstedet, det er dét kit, der holder Velling sammen. Den sikrer, at byen er attraktiv at flytte til for både børnefamilier og ældre, den er med til at sikre vores huspriser og landsbyens sociale liv”.

Der kom udskiftning i bestyrelsen og der blev udtænkt nye planer. Vellingboerne satte ekstra ind på deres debit-konto i butikken, for at holde banken fra døren, hvilket gav den nye bestyrelse ro til at arbejde med redningsplanerne. Med fokus på butikken var Én af planerne var at få adskilt købmandsdelen og den administrative del, så en ny erfaren købmand ”kun” skulle koncentrere sig om købmandshandel. Bestyrelse + tidligere ansat skulle stå for økonomistyring og administration.

Bestyrelsen lavede et realistisk budget, som, hvis den holdt, ville vise, at der var grundlag for butikkens eksistens. Og så blev den erfarne købmand Lailah Andersen ansat pr. 1. marts. Nu måtte det bære eller briste…

Allerede den første måned efter Lailah tiltrædelse vendte omsætningen i butikken. Der blev solgt for mere end budgetteret. Denne udvikling fortsatte resten af året, mens alle omkostninger konstant var under lup og blev tilpasset. ”Vi er gået fra et driftsunderskud i 2019 på 150.000 til et driftsoverskud i 2020 på 200.000 kr.”, siger bestyrelsesformand Thomas Kirk Jepsen.

Han mener overskuddet skyldes flere faktorer, bl.a. stram økonomistyring, en god indkøbspolitik, lille svind og i høj grad, at Lailah Andersen har formået at skabe en butik med fornuftige priser og et større varesortiment, med kunderne i fokus. ”Nu behøver Vellingboerne ikke køre til Ringkøbing for at handle. Stort set alt kan købes i Velling nu, og er det ikke i butikken, så bestiller jeg det gerne hjem”, siger Lailah Andersen, som også glæder sig over årets resultat.

Butikken har derudover også udvidet sine services til at omfatte udbringning. En service der er blevet flittigt brugt under corona restriktionerne, men som også har givet mange gode faste kunder. Faktisk så meget, at en del af overskuddet fra 2020, nu er blevet brugt til en købmandsbil, så private biler ikke skal bruges mere. ”Vores lille butik er meget afhængig af vores frivillige. Det er bl.a. dem, der bringer varer ud. I takt med at denne del er vokset, synes vi ikke, vi kan blive ved med at trække på deres private biler. Nu kan de køre i vores købmandsbil – og så kan folk jo også se, hvor vi kommer fra!”, smiler Lailah Andersen.

”Driftsresultatet viser, der er grundlag for en dagligvarebutik i Velling. Butikken har reelt taget et spring på 350.000 kr. – en rigtig turn-around. Med det in mente og vores gode købmand ved roret, arbejder vi videre med vores næste ideer til forbedringer og udviklinger af vores dagligvarebutik i Velling”, slutter Thomas Kirk Jepsen.